Ik heb een pre-incassobrief (aanmaning) ontvangen, wat nu?
Een pre-incassobrief is een laatste herinnering voordat een officieel incassotraject wordt gestart. Dit is uw laatste kans om de factuur zonder extra kosten te betalen. Wanneer u een pre-incassobrief ontvangt, is het verstandig om:
- Direct contact op te nemen met de afzender
- De betaling zo snel mogelijk te voldoen
- Als betaling niet mogelijk is, contact op te nemen om een regeling te treffen
In de meeste gevallen geeft een pre-incassobrief u nog 7 tot 14 dagen om de betaling alsnog te voldoen. Deze informatie vindt u in de brief.
Hoe hoog is mijn openstaande schuld?
In het eerste bericht die u ontvangt van ons, is een overzicht van de openstaande schuld te vinden. Mocht u deze niet (meer) hebben kunt u contact met ons opnemen. Dit kan zowel telefonisch als per mail.
Ik moet een schuld betalen. Hoe kan ik dit doen?
U hebt de mogelijkheid om de schuld direct via iDeal te voldoen. Met iDeal kunt u vertrouwd, veilig en gemakkelijk online betalen. U rekent af in de vertrouwde internetbankier omgeving van uw eigen bank. Ook is het mogelijk om te betalen middels een bankoverschrijving. Maak hiervoor het openstaande bedrag over naar IBAN rekening nummer ten name van Bill Incasso onder vermelding van uw dossiernummer.
Wat gebeurt er als ik jullie incassobureau niet betaal?
Als u niet reageert op vorderingen van een incassobureau, kan een gerechtelijke incassoprocedure volgen. De rechter kan een vonnis uitspreken, waarna een gerechtsdeurwaarder beslag kan leggen op uw bezittingen, bankrekeningen of een deel van uw inkomen. De kosten hiervan komen bovenop de bestaande schuld. Het is daarom altijd beter om direct te betalen of in gesprek te gaan en bijvoorbeeld een betalingsregeling te treffen.
Wat betekent een aanmaning?
Een aanmaning is een formele herinnering dat u een factuur nog niet betaald heeft. Het is meestal niet de eerste herinnering die u ontvangt. Een aanmaning bevat een duidelijke deadline waarbinnen betaald moet worden en welke vervolgstappen genomen zullen worden als betaling uitblijft: het in rekening brengen van incassokosten en rente.
Wat is een WIK-brief?
Een WIK-brief (Wet Incassokosten) is een formele aanmaning die aan particulieren moet worden gestuurd voordat incassokosten in rekening gebracht mogen worden. In deze brief staat duidelijk vermeld:
- Het openstaande bedrag
- Een laatste betaaltermijn van 14 dagen
- De incassokosten die in rekening gebracht zullen worden als betaling uitblijft
Als particulier heeft u na ontvangst van de WIK-brief nog 14 dagen de tijd om zonder extra kosten te betalen.
Wat zijn incassokosten en moet ik die betalen?
Incassokosten zijn de kosten die gemaakt worden om een openstaande factuur te innen. Deze komen bovenop het oorspronkelijke factuurbedrag en zijn wettelijk vastgesteld. U bent verplicht deze kosten te betalen, mits u vooraf bent gewaarschuwd via een WIK-brief (als u een particulier bent). De hoogte van de incassokosten is een percentage van het openstaande bedrag, met een minimum van € 40. Deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen, dus betaal bij voorkeur de factuur voordat incassokosten in rekening worden gebracht.
Wat als ik niet kan betalen?
Als u echt niet kunt betalen, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te geven. Neem contact op met ons incassobureau om uw situatie uit te leggen. In veel gevallen is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen. Hierbij betaalt u het verschuldigde bedrag in termijnen die voor u haalbaar zijn. Blijf niet stilzitten, want door niet te reageren kunnen de kosten alleen maar oplopen.
Kan ik bezwaar maken tegen een incassovordering?
Als u het niet eens bent met de vordering, kunt u hier bezwaar tegen maken. Dit doet u door schriftelijk contact op te nemen met de schuldeiser of het incassobureau en duidelijk aan te geven waarom u vindt dat de vordering niet terecht is. Onderbouw uw bezwaar zo goed mogelijk met bewijzen. Een bezwaar moet wel op goede gronden gebaseerd zijn, zoals een factuur voor niet-geleverde diensten of een onjuist bedrag.
Wat is het verschil tussen een minnelijke en gerechtelijke incasso?
Een minnelijke incasso is de eerste fase van het incassotraject, waarbij een incassobureau probeert via brieven, e-mails en telefoongesprekken tot een oplossing te komen. Hierbij wordt geen rechter ingeschakeld.
Een gerechtelijke incasso start wanneer de minnelijke fase niet succesvol is. Hierbij wordt de vordering voorgelegd aan een rechter, die een vonnis kan uitspreken. Dit is een veel formelere procedure, die tot hogere kosten leidt en kan resulteren in beslaglegging door een deurwaarder.
Wat doet een deurwaarder?
Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar die een vonnis van de rechter kan uitvoeren. Wanneer een rechter heeft bepaald dat u moet betalen en u dit niet doet, kan de deurwaarder:
- Beslag leggen op uw inkomen (loon of uitkering)
- Beslag leggen op uw bankrekening
- Beslag leggen op uw bezittingen (auto, inboedel, huis)
- Deze bezittingen verkopen om de schuld te voldoen
Een deurwaarder heeft vergaande bevoegdheden, maar moet zich wel aan de wet houden. Zo is er bijvoorbeeld een beslagvrij bedrag aan inkomen dat u altijd moet overhouden.
Hoe voorkom ik dat een incassotraject escaleert?
Het belangrijkste advies om escalatie te voorkomen is: communiceer! Negeer nooit brieven of telefoontjes van schuldeisers of incassobureaus. Andere tips:
- Betaal facturen op tijd, of neem direct contact op als dit niet lukt
- Reageer tijdig op herinneringen en aanmaningen
- Vraag om een betalingsregeling als u het volledige bedrag niet kunt betalen
- Houd u aan gemaakte afspraken
- Wees eerlijk over uw situatie
Door open en proactief te communiceren, kunt u in veel gevallen voorkomen dat een incassoprocedure uitmondt in een gerechtelijke procedure met alle bijbehorende kosten.
Waar kan ik terecht voor hulp bij schulden?
Als u moeite heeft met het betalen van uw rekeningen, zijn er verschillende instanties die kunnen helpen:
- Geldfit: Voor gratis en vertrouwelijk advies bij financiële zorgen
- Gemeentelijke schuldhulpverlening: Iedere gemeente biedt gratis hulp
- Schuldenwijzer: Voor een overzicht van schulden bij deurwaarders
- Nibud: Voor budgetadvies en financiële tips
- Het Juridisch Loket: Voor juridische vragen over schulden
Wacht niet te lang met het zoeken van hulp. Op onze pagina Eerste hulp bij geldproblemen vindt u meer informatie over dit onderwerp.