Wat Is Een Aanmaning | Voorbeeldbrief Aanmaning Downloaden

Wat is een aanmaning en waar moet deze aan voldoen?


Download hier direct een aanmaningsvoorbeeldbrief 
Als uw factuur niet betaald wordt dan zult u uw klant moeten herinneren aan deze openstaande post. Met het versturen van een aanmaningsbrief oftewel aanmaning verzoekt u uw debiteur om tot betaling van uw niet betaalde factuur over te gaan. Vaak wordt er hierin aangegeven dat wanneer er niet betaald wordt, de vordering zal worden overgedragen aan een incassobureau.


In sommige gevallen zijn er wettelijke eisen waaraan uw laatste herinnering moet voldoen.

eisen aanmaning

Aan deze eisen moet uw aanmaning voldoen

U verstuurt uw aanmaning natuurlijk pas als de vervaldatum van uw factuur is overschreden. Verder moet er de datum van verzending en de termijn waarbinnen alsnog betaald moete worden, vermelden worden.


Als uw klant een bedrijf is dan zijn er verder geen wettelijke eisen aan bijvoorbeeld hoeveel herinneringen u moet versturen. Maar is uw klant een consument (particulier) dan zult u aan een aantal voorwaarden moeten voldoen voordat u een incassobureau kunt inschakelen;

 • Naar een consument moet altijd een laatste aanmaning verstuurd worden zonder bijkomende kosten. 
 • Deze zogenaamde 14 dagen brief moet een minimale betalingstermijn van 14 dagen hebben.
 • De bijkomende incassokosten als er niet betaald wordt, moet exact gespecifieerd worden.
 • De tekst dient juridisch geformuleerd te worden zoals voorgeschreven door de rechtbank.


Deze eisen willen nog wel eens door de rechtbank gewijzigd worden. Zeker gezien de laatste eis hierboven is het aan te raden om een voorbeeldbrief van ons incassobureau te gebruiken. Ook kunt u er voor kiezen om een laatste kosteloze aanmaning (pre incassobrief) via onze website te laten versturen, gratis!

verschil tussen aanmaning en herinnering

Verschil tussen aanmaning, herinnering & ingebrekestelling

Vaak worden de termen herinnering, aanmaning, ingebrekestelling en sommatie door elkaar gebruikt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze termen? Eigenlijk helemaal niets. Juridisch gezien is er geen verschil tussen. Vaak noemt met de eerst verstuurde brieven een herinnering en de laatste een aanmaning. Dit is meer om er wat meer gewicht aan te geven richting de klant. Dit geld ook voor een ingebrekestelling en sommatie. 

Download gratis onze voorbeeld aanmaning

Zoekt u een voorbeeld tekst voor een aanmaningsbrief dan kunt u deze hieronder gratis downloaden. Deze kunt u naar uw klant sturen. Met een goede tekst en het consequent tijdig sturen van uw aanmaningen, zult u zien dat dit ten goed komt aan uw cash flow. Deze voorbeeldbrief kunt u zowel voor een eerste aanmaning als een tweede aanmaning gebruiken.


Vul hieronder uw naam en e-mail adres in en u ontvangt direct een voorbeeldbrief welke u zelf kunt aanpassen en gebruiken.

Tip! Verstuur een kosteloze aanmaning via Bill

Heeft u aanmaningen verstuurd maar volgt er alsnog geen betaling? Dan kunt u er voor kiezen om ons incassobureau in te schakelen. Maar vind u dit nog net een stap te ver? Dan kunt u er voor kiezen om Bill Incasso eerst nog een kosteloze herinnering naar uw debiteur te laten versturen. Deze unieke pre incasso service is voor zowel u als u klant geheel gratis!


Zo werkt het versturen van een pre-incasso brief;

 • Maak een account aan via deze website.
 • Dien uw openstaande factuur in en kies voor 'pre incasso' 
 • Bill stuurt uw debiteur dezelfde werkdag nog een vriendelijke kosteloze aanmaning.
 • Onze pre incasso wordt op briefpapier van Bill schriftelijk verstuurd naar uw klant.
 • Uiteraard voldoet onze pre incasso aan alle wettelijke eisen.


 • Betaalt uw klant binnen de gestelde termijn dan meld u dit via onze online portal. Het dossier wordt dan kosteloos gesloten. Geen kosten voor uw klant èn geen kosten voor u.
 • Wordt er niet betaald dan hoeft u verder ook niets te doen. Het dossier rolt dan automatisch door in een incasso opdracht.
snel en gratis pre incasso indienen
incassobureau inschakelen

Als een aanmaning niet meer werkt; incassobureau inschakelen

Alle schriftelijke aanmaningen ten spijt betaalt uw klant zijn rekening alsnog niet. Dan zult u echt strengere maatregelen moeten treffen.

Uw openstaande facturen kunt u online bij ons indienen. Bill Incasso incasseert deze voor u op basis van No Cure No Pay incasso. Wordt de volledige vordering door uw debiteur betaald? Dan ontvangt u van ons het factuurbedrag en de rente. Wordt er in het minnelijk incassotraject onverhoopt niets betaald dan kost het u ook niets, No Cure No Pay!


Zo dient u uw niet betaalde factuur bij ons in;

 • Maak via onze website een online account aan. Hierin vult u eenmalig al uw eigen gegevens in. U kiest een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u op onze site kunt u inloggen. Het aanmaken van een account is gratis, Bill Incasso werkt niet met abonnementen!
 • Met de door u gekozen gegevens logt u vervolgens in. U kunt nu uw openstaande factuur indienen. U vult alle gegevens van uw klant/debiteur in en de gegevens van de factuur die niet betaald wordt.


En dit gaat Bill Incasso vervolgens doen;

 • Dezelfde werkdag nemen wij uw dossier in behandeling. We brengen rente en incassokosten bij uw klant in rekening. De eerste brief gaat meestal direct dezelfde dag de deur uit.
 • In de eerste fase, het minnelijke incassotraject, zullen uw debiteur meerdere malen op diverse manieren benaderen. Dit met als doel om een betaling te verkrijgen of om er achter komen waarom er niet betaald wordt zodat een oplossing bereikt kan worden.
 • Uw debiteur benaderen we via e-mail, schriftelijke post, sms, aangetekende e-mail en het meest belangrijke; persoonlijk via de telefoon.
 • Als het nodig is, treffen we een (redelijke) betalingsregeling met uw debiteur en controleren deze net zo lang totdat deze volledig is nagekomen.


Wordt uw vordering volledig betaald dan ontvangt u van ons uw factuurbedrag + de geïncasseerde rente. Wordt er niets betaald? Dan kost het u ook niets, het voordeel van een no cure no pay incassobureau.


Gerechtelijke incasso procedure, van A tot Z geregeld;

Kan of wil uw debiteur niet betalen dan is het in bijna alle gevallen mogelijk om een gerechtelijke procedure op te laten starten. Dit kan maar is dus zeker niet verplicht. Deze keuze is aan u en de bijkomende kosten worden vooraf met u besproken.


Snel en gratis uw openstaande factuur laten incasseren.