wettelijke eisen aanmaning

Wettelijke eisen aanmaning | Voorbeeldbrief downloaden

Wanneer uw factuur niet betaald wordt, zal u actie moeten ondernemen. Veel ondernemers bellen hun debiteuren en andere sturen een herinnering per e-mail . Hierin bent u vrij. Zeker wanneer uw debiteur een bedrijf is, zijn er eigenlijke geen wettelijke eisen waaraan uw aanmaning moet voldoen.

Hoe anders is dat als uw debiteur een consument (particulier) is. Consumenten worden (te?) goed beschermd in Nederland, zo ook op dit gebied. In de wet incassokosten staat geregeld dat voordat er (incasso)kosten in rekening gebracht mogen worden u uw debiteur eerst nog een laatste kosteloze aanmaning, de zogenaamde 14 dagen brief, dient te versturen.


Wettelijke eisen laatste aanmaning & voorbeeldbrief

Deze laatste aanmaning moet aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Zo moet de betalingstermijn 14 dagen zijn. De incassokosten die er eventueel bij komen als er alsnog niet betaald wordt, moeten exact vermeld worden. Het is dus niet voldoende om te volstaan te vermelden dat er 15% aan kosten bij komt. Ook eventuele btw moet exact vermeld worden.

Aangezien de termijn waarbinnen betaald moet worden ook nog eens op een, door de hoge raad, vastgestelde juridische formulering moet worden omschreven, raden we altijd aan om onze aanmaning voorbeeldbrief te gebruiken. Zo weet u zeker dat uw aanmaning  aan alle laatste wettelijke eisen voldoet.

Voldoet uw aanmaning niet aan deze eisen dan kunnen incassokosten in een gerechtelijke incasso procedure resoluut worden afgewezen.


Onze pre incasso brief voldoet altijd aan de laatste wettelijke eisen

Daarom is het aan te raden onze voorbeeldbrief te gebruiken of maak gebruik van onze pre incasso service. Er wordt dan door ons een kosteloze laatste aanmaning naar uw debiteur gestuurd. Geen kosten voor uw debiteur èn geen kosten voor u!


Reactie plaatsen