wat-is-een-incassobureau-en-wat-doet-dit-bureau

Wat is een incassobureau

Een incassobureau is een bedrijf dat openstaande facturen of vorderingen, betaald probeert te krijgen bij de klanten van haar opdrachtgever. 

Wat doet een incassobureau?

Als je een openstaande factuur of vordering hebt en je klant (de debiteur) betaalt niet dan zul je doorgaans eerst een of meerdere betalingsherinneringen sturen. Maar wat doe je als deze factuur dan alsnog niet betaald wordt? Je zult dan mogelijkheden gaan zoeken om je factuur alsnog betaald te krijgen. Er nogmaals zelf achter aan gaan is een optie maar meestal zul je bij een externe partij uitkomen. Dit hoeft niet alleen een incassobureau te zijn. Ook deurwaarders en advocaten houden zich bezig met het incasseren van openstaande facturen.


Voordelen van Bill Incasso


Het voordeel van een incassobureau is dat het vreemde ogen zijn die je klant gaan benaderen. "Vreemde ogen dwingen" wordt er wel eens gezegd. En dat is waar. In principe doet een incassobureau in eerste instantie niets anders dan dat je zelf ook kunt. Brieven schrijven, e-mails sturen, bellen. Maar wat maakt het verschil dan? Het verschil bestaat eruit dat uw debiteur weet dat dit de laatste stap zal zijn. Er volgt doorgaans niet nog een andere partij die debiteur zal gaan benaderen. De volgende stap zal, kan een gang naar de rechtbank zijn. Tenminste als je een goed incassobureau gekozen hebt, sommige incassobureaus kiezen alleen voor het gemakkelijke werk. Maar wat is een incassobureau waard als het niet ook echt 'bijt'?

Taken van een incassobureau;

- Het incasseren van facturen en vorderingen
 - Het voeren van gerechtelijke procedures
 - Het uit handen nemen van debiteurenbeheer

In deze video ziet u wat een incassobureau is en wat het doet;


Wie kan een incassobureau inschakelen?

In principe iedereen, al werken niet alle incassobureaus voor particuliere opdrachtgevers. Inschakelen kan tegenwoordig vaak gemakkelijk online. Meestal werkt een incassobureau op basis van no cure no pay. Dat houdt in dat wanneer er niets betaald wordt de opdrachtgever ook geen kosten heeft.


Wat is het verschil tussen een incassobureau, een deurwaarder en een advocaat?

In het eerste traject, het minnelijke incassotraject dat het versturen van brieven, e-mails en het benaderen van de debiteur behelst, kunnen een incassobureau, een deurwaarder en een advocaat hetzelfde. Echter wanneer er in dit traject door de debiteur betaald wordt, zullen de kosten van een deurwaarder en de incassoadvocaat aanzienlijk hoger zijn dan de kosten van een incassobureau.

En wat is het verschil tussen een incassobureau en deze partijen als het aankomt op een gerechtelijk traject? Dan zijn er inderdaad verschillen. Zo mag een deurwaarder als enige in Nederland een dagvaarding bij een debiteur bezorgen (betekenen). Een incassobureau èn een advocaat zullen daarvoor dus een deurwaarder moeten inschakelen. Een advocaat kan op zijn beurt als enige zaken boven de € 25.000 bij de rechtbank behandelen en faillissementen aanvragen. Hiervoor zullen het incassobureau en de deurwaarder dus weer de advocaat moeten inschakelen. Al met al kan een incassobureau dus alles, door inschakeling van derde partijen, voor u regelen. En vaak nog goedkoper dan wanneer u rechtstreeks naar bijvoorbeeld een deurwaarder gaat.


Wat moet je doen als je een brief van een incassobureau hebt ontvangen?

Wanneer je een brief hebt ontvangen van een incassobureau dat je nog iets moet betalen, kun je het beste zo snel mogelijk of betalen of reageren. Ben je het niet eens met de vordering zet dan uiteen waarom je niet wil betalen en voeg eventueel bewijzen toe. In sommige gevallen is het verstandig een advocaat te raadplegen of een eventuele rechtsbijstandverzekering in te schakelen.

Reactie plaatsen