Wanneer een deurwaarder inschakelen?

Wanneer een deurwaarder inschakelen?

Als ondernemer met openstaande facturen is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Wacht u te lang neemt het risico dat u uw factuur nooit meer betaald ziet met de dag toe. U zult waarschijnlijk niet de enige schuldeiser zijn. Iedere dag neemt het risico op een faillissement toe. In de praktijk werkt het gewoon zo dat de schuldeisers die het hardste roepen, ook het eerste betaald worden. Wacht dus niet langer wanneer u een deurwaarder inschakelen wil.


Wat moet je zelf gedaan hebben voordat je een deurwaarder inschakelen gaat?

 Als de vervaldatum van de factuur overschreden wordt, is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met de debiteur. Hoe u dat doet is aan u. De meeste ondernemers e-mailen maar sommige zweren er bij om te bellen. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe de relatie met je klanten is.

Wettelijk gezien hoef je bij een zakelijke klant nergens aan te voldoen, alhoewel de meeste ondernemers natuurlijk wel minimaal 1 herinnering zullen sturen. Bij particuliere klanten (consumenten) ligt het anders. Volgens de wet moet je deze klanten een laatste kosteloze herinnering sturen met een betalingstermijn van 14 dagen, de zogenaamde 14 dagen brief. De termijn is vrij lang wacht dus niet te lang het versturen van deze aanmaning. Ook moeten in deze 14 dagen brief de eventueel bijkomende incassokosten als er niet betaald zou worden, exact vermeld worden. Aangezien de tekst omtrent de betalingstermijn ook nog eens exact juridisch geformuleerd moet worden is het aan te raden deze 14 dagen brief via een deurwaarder of een incassobureau te laten versturen. Hier lees je meer over een dergelijk (gratis) pre incasso traject.


Wanneer schakel ik beter een deurwaarder, incassobureau of incassoadvocaat in?

Welke partij je ook inschakelt, kijk altijd goed naar de tarieven en voorwaarden. Een deurwaarder inschakelen kan wel voordelig lijken omdat deze meer kan dan een incassobureau maar dat is niet (altijd) het geval. De tarieven van gerechtsdeurwaarders zijn namelijk torenhoog. Voor individuele partijen is het meestal aantrekkelijker om een incassobureau in te schakelen. Als er dan een deurwaarder ingeschakeld moet worden, wat overigens in  de meeste gevallen helemaal niet hoeft,  dan kan deze via een incassobureau veel voordeliger ingeschakeld worden. Incassobureaus werken namelijk dagelijks met deurwaarders en zullen veel gunstigere tarieven kunnen bedingen, wat weer in uw voordeel werkt.

Een incasso advocaat heb je eigenlijk bijna nooit nodig. Veel ondernemers denken dat een advocaat nodig is om een gerechtelijke incassoprocedure te starten maar dat is onzin. Een advocaat heb je pas nodig bij vorderingen hoger dan € 25.000. En bij huurzaken heb je voor een huurincasso al helemaal geen advocaat nodig.


Video - kijk hier hoe eenvoudig een incassotraject kan verlopen.Lees hier over de voordelen van een incassobureau ten opzichte van een deurwaarder inschakelen.

Reactie plaatsen