gerechtsdeurwaarder

Wat is een gerechtsdeurwaarder?

Een gerechtsdeurwaarder wordt door de kroon benoemd. De titel gerechtsdeurwaarder en deurwaarder worden door elkaar gebruikt maar betekenen hetzelfde. 


Wat doet een gerechtsdeurwaarder?

Een deurwaarder is de enige in Nederland die zogenaamde ambtshandelingen mag verrichten. Ambtshandelingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het betekenen van een dagvaarding en het leggen van beslagen. Voor dit laatste moet er doorgaans wel een vonnis van de rechter zijn.


Het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder, incassobureau en een incasso advocaat.

Vooropgesteld mogen een deurwaarder, incassobureau en incassoadvocaat in het minnelijke incassotraject, dat is het traject voorafgaan aan een gerechtelijke procedure, even veel. 

Echter wanneer er besloten wordt een gerechtelijke procedure op te starten dan zal de deurwaarder de dagvaarding moeten betekenen. Een incassobureau en de incassoadvocaat zullen hiervoor dus een gerechtsdeurwaarder moeten inschakelen. 

Bij zaken boven de € 25.000 (muv huurincasso) moeten deurwaarder en incassobureau weer een advocaat inschakelen. Voor zaken onder de € 25.000 heb je geen advocaat nodig. 

Wordt er uiteindelijk een vonnis behaald dan zal ook dit weer door een deurwaarder betekend moeten worden.  Voor de executie ervan, het beslag leggen, ben je dus ook aangewezen op een deurwaarder.


Kun je daarom beter direct zaken doen met een deurwaarder?

Nee, zeker niet. Een goed incassobureau heeft goede afspraken met de deurwaarder, ze leveren immers honderden zo niet duizenden zaken per jaar aan. Dat voordeel heb je niet wanneer je rechtstreeks naar een deurwaarder gaat, je zult dan de hoofdprijs betalen.

Daarnaast werken de meeste incassobureaus op basis van no cure no pay incasso, wat gerechtsdeurwaarders niet mogen. Wordt er dan niets betaald? Dan bent u ook geen kosten kwijt. 

Lees hier meer over het voordelig inschakelen van een incassobureau.

Reactie plaatsen