Hoe gaat een incassobureau te werk
Hoe gaat een incassobureau te werk?
Een incassobureau incasseert facturen voor schuldeisers. Dit doen ze in het minnelijke incassotraject door debiteuren (de schuldenaren) aan te schrijven. Tevens zal een goed incassobureau de debiteur ook persoonlijk (telefonisch) proberen te bereiken. Als er een betalingsregeling getroffen kan worden dan vormt dit ook vaak een oplossing.
Maar hoe gaat een incassobureau te werk als er in het minnelijk traject niet betaald wordt?
Is er in het minnelijk incassotraject geen oplossing mogelijk dan kan er een gerechtelijke procedure gestart worden. Aangezien dit traject hoge kosten met zich mee kan brengen, investeert een goed incassobureau de nodige tijd in een effectief minnelijk incassotraject.
In het gerechtelijke traject wordt er een dagvaarding opgesteld en schakelt het incassobureau een deurwaarder in om de dagvaarding te laten betekenen (persoonlijk bezorgen). Vervolgens moet de debiteur bij de kantonrechter verschijnen. Hij of zij kan dan nog verweer voeren maar het gebeurt ook vaak dat een debiteur niet op komt dagen. In het laatste geval wordt dan de gehele vordering door de rechter, inclusief de gemaakte kosten toegewezen.
Hoe gaat een incassobureau te werk als er een vonnis is?
Als er eenmaal een vonnis door de rechter is uitgesproken dan kan er beslag gelegd worden. Dit kan een incassobureau niet zelf. Hiervoor zal er weer een deurwaarder ingeschakeld worden. De meeste incassobureaus hebben connecties met deurwaarders door het hele land.